Blog

Op onze blog delen wij nieuws, meningen en onze visie op zakelijke mediation. Zo blijven we zelf scherp en op de hoogte en nemen wij jullie daar in mee.

IMG_0739

De coronapandemie heeft een aanzienlijke impact gehad op het Nederlandse bedrijfsleven. Veel ondernemers maakten gebruik van belastinguitstelregelingen om hun liquiditeitsproblemen te verlichten. Een deel van deze ondernemers kampt nog steeds met openstaande coronabelastingschulden. Een potentieel effectieve methode om tot een oplossing te komen, is het inzetten van mediation. Dat gebeurt inmiddels ook bij de Toeslagenaffaire. Laten we er dit keer eerder mee beginnen.

Hoeveel schuld is er nog?

April vorig jaar stond er nog €9,6 miljard aan coronabelastingschulden open bij ongeveer 153.000 ondernemers. Hoewel generieke kwijtschelding door de overheid is uitgesloten, wordt erkend dat een deel van deze schulden oninbaar zal blijken. De Algemene Rekenkamer schat dit bedrag op ongeveer €5 miljard.

Mediation als oplossing

Mediation is zoals bekend een proces waarbij een neutrale derde partij, de mediator, bemiddelt tussen twee partijen om tot een gezamenlijke oplossing te komen. In het kader van coronabelastingschulden kan mediation dienen als een middel om tot maatwerkoplossingen te komen die recht doen aan zowel de belangen van de ondernemer als die van de Belastingdienst.

Dat geldt dan vooral voor de levensvatbare bedrijven die zo een eerlijke kans krijgen hun schulden af te lossen en hun onderneming kunnen voortzetten. Zo kan een win-win situatie ontstaan voor zowel belastingplichtige als overheid. In de hersteloperatie in het kader van de Toeslagenaffaire wordt ook – weliswaar pas heel laat – inmiddels mediation aangeboden aan gedupeerden. Het lijkt mij een goed plan in het geval van de afwikkeling van coronabelastingschulden, mediation nu al aan te bieden in plaats van te wachten totdat het daar ook een never ending story wordt.

Voordelen van mediation

  1. Maatwerk: Elke onderneming heeft unieke omstandigheden. Mediation biedt de mogelijkheid om oplossingen te creëren die zijn afgestemd op de specifieke situatie van de ondernemer.
  2. Menselijke maat: Door directe communicatie tussen ondernemer en Belastingdienst ontstaat er meer begrip voor elkaars positie, wat kan leiden tot meer empathie en realistische afspraken.
  3. Efficiëntie: Mediation kan sneller tot een oplossing leiden dan juridische procedures, wat zowel tijd als kosten bespaart voor beide partijen.

 

Concrete uitvoering

De Belastingdienst heeft al ervaring met mediation en beschikt over interne mediators. Daarnaast kunnen externe professionals, zoals bijvoorbeeld leden van de Vereniging voor Fiscale Mediation, worden ingeschakeld om dit proces te begeleiden. Het is cruciaal dat de Belastingdienst openstaat voor mediationverzoeken en ontvangers de ruimte krijgen om individuele afspraken te maken met belastingplichtigen.

Roelof Vos